daži ķeburi un drupačas

Pilnpiens

Mazs būdams tiku lutināts ar dažādiem tā laika našķiem, jeb ar to, kas bija pieejams Latvijas PSR veikalu plauktos. Toreiz saldumu izvēle gan nebija liela. Bieži vien abi ar mammu, lai remdētu savu kāri pēc saldumiem sakūlām, olu dzeltenumus ar cukuru un gardu muti notiesājām.

Tomēr viens no bērnības atmiņu saldākajiem našķiem man vienmēr licies pilnpiens. Toreiz to ražoja laikam Rēzeknē un ar karotīti bija jāķeksē ārā no metāla budžiņas ar zilu etiķeti uz tās. Pastāvēja arī iespēja bundžiņas saturu uzvārīt, tā radot tikpat gardu našķi – vārītu iebiezināto pienu ar cukuru – guščonku. Tiesa, to darot nereti budžiņa sprāgst un tadgardo saturu var laizīt nost no sienām un griestiem.

Reiz mums ar mammu ļoti paveicās, jo tikām pie kastes ar pilnpiena bundžiņām un norunājām ēst ne vairāk kā pa vienai bundžiņai dienā. Bundžiņas tur bija vairāk nekā 40, bet kaste apēdās nepilna mēneša laikā.

Arī tagad šad un tad nenoturos un nopērku pa kādai pilnpiena bundžiņai. Diemžēl jāsaka, ka visvieglāk ir uzķerties uz vecā iepakojuma pakaļdarinājuma trika – iepakojums vecais, bet saturs pretīgs! Esmu mēģinājis gan leišu, gan latviešu ražojuma pakaļdarinājumus, bet nevienam no tiem nav tās garšas, kas manas bērnības laika pilnpienam. Vienīgais, kas sakrīt ir etiķete – zila ar baltiem kvadrātiem un tekstu “iebiezināts piens ar cukuru”.

Nepērciet tos draņķus, jo esmu atradis manuprāt garšas ziņā vecajam pilnpienam vistuvāko produktu, kas pašlaik ir nopērkams Maxima lielveikalos un izskatās lūk šādi:

Ražots tas ir Igaunijā un garšo lieliski. Iepakojums, lai gan ērts, tomēr zināma nostalģija pēc sagrieztas mēles, kad tika laizīts atvērtais, asais metāla budžiņas vāciņš, saglabājas.

Comments on: "Pilnpiens" (16)

  1. Oi, jāā būs japamēģina… šitāds oldskūlssen nav mēģināts… stulbums vienīgais, ka tas normālais nav vecajās bunžiņās… tā būtu divi caurumi ar nazi un pa rajonu sūkdams bladies😀

    • igauņu ražojums šoreiz rullē.. tas gan laikam ir vienīgais manuprāt normālais produkts kuru ražo igaunijā😀

  2. Mmmm, raksts atsauca atmiņā senākus laikus. Es arī tā darīju – divi caurumi bundžas vākā un tad staigā sūkdams. Jaunie produkti sen nav mēģināti, izņemot vienīgi “Rududu”, kas ir tā vārītā iebiezinātā piena konsistence. Nebija peļams.

  3. Brīnums, ka neesi saslimis ar cukurslimību vai arī tavas aknas nav sākušas skaļi brēkt pēc palīdzības – 40 bundžiņas mēnesī!

  4. Zinu tevi labi, 40 bundžiņas arī viens pats pilnīgi mierīgi varētu notiesāt!😀

  5. nu baigais bliezējs ir šāds produkts, cukuri gan jau ka 3x pārsniegs ikdienas normu🙂

  6. Mmm.. njamiinja.. Vajadzees atcereeties sho, kad veikalaa buushu. Taada nostalgjija!🙂

  7. Tagad veikalos atrodamā sguščonka it nemas nelīdzinās tai, ko ražoja Rēzeknē😦

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: